За мен

Елена Николова - психолог и психотерапевт

Казвам се Елена Николова и съм сертифициран транзакционен аналитик в областта на психотерапията (СТА-Р).

Когато бях на 16 г. се срещнах за първи път с психологията и реших да стана психолог, без да осъзнавам ясно причините за моето решение. Имах интуицията, че това е моят път.

Моите родители имаха други планове за мен – виждаха ме като юрист, затова трябваше да отстоявам решението си, а това не беше никак лесно. Въпреки техните съпротиви, записах да уча психология в  Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломирах през 1988 г. Няколко години след това започнах специализации в различни психотерапевтични школи, за да имам необходимите знания за психотерапевтична работа с хора.

Никога не съм съжалявала за решението си и за пътя, който извървях, за да го осъществя.

Опитът ми  в индивидуалното психологическо консултиране и психотерапията е над 20 години. Работя  и с групи, а от няколко години правя и онлайн психологическо консултиране чрез скайп. Специализирала съм работа със зависими хора в Холандия, Белгия, Гърция, Ирландия, Испания и Полша. Имам над 700 часа личен опит за работа със зависими от наркотици и алкохол и над 350 часа супервизия на клинични случаи. Автор съм на тренинги за кандидатстване на работа, себепрезентиране на пазара на труда и ефективно родителстване. През 2003 г. се включих в проект за създаване на дневен център за зависими от наркотици и две години работих като доброволец в  него, а  през 2006 г. заедно с други колеги създадох Асоциация  за рехабилитация на зависими „Солидарност“  и до октомври 2018 г. бях неин директор. Работила съм по национални и европейски проекти, които са довели до създаването на иновативни практики в нашата страна (например Национална информационна линия за наркотиците и алкохола, къща „Посока” за  употребяващи наркотици хора, които не са направили все още избор да се лекуват, чието ново име е „Розовата къща”).

През 2011 г. започнах да организирам сертифицирани обучения по транзакционен анализ с европейски преподаватели и интересът към тях имаше като резултат  създаването на Българската асоциация по транзакционен анализ.

Освен в школата на транзакционния анализ, съм обучена и в метода EMDR („Eye Movement Desensitization and Reprocessing”, в превод на български „Десенситизация и повторна преработка на информация посредством движение на очите“), като използвам в работата си и този метод. Член съм на Дружеството на психолозите в България, No BG – RP- 0450 в Публичния регистър на психолозите, на Българската асоциация по транзакционен анализ (БАТА) и Европейската асоциация по транзакционен анализ (EATA).

Освен с клинични случаи (тревожност, депресия, паническо разстройство, професионално прегаряне, личностни разстройства и др. ), аз работя с психично здрави хора, които в определен момент от живота си губят „почва под краката си“. Това може да е следствие от неразрешен вътрешноличностен или междуличностен конфликт, неумение да се преработи силна тъга или гняв, загуба на доверието в себе си или партньора, загуба на близък.

Аз помагам на хората да намерят решение в трудни за тях житейски ситуации като изследват собствените си ресурси. Харесва ми да правя това заедно с клиентите си, които могат да разчитат на моята подкрепа, разбиране, дискретност и професионални умения. Мисля си, че важните открития се правят, когато се научиш да виждаш себе си чрез погледа на другия.