За мен

Елена Николова - психолог и психотерапевт

Казвам се Елена Николова. Когато бях на 16 г. се срещнах за първи път с психологията и реших да стана психолог, без да осъзнавам ясно причините за моето решение. Имах интуицията, че това е моят път.

Моите родители имаха други планове за мен – виждаха ме като юрист, затова трябваше да отстоявам решението си, а това не беше никак лесно. Въпреки техните съпротиви, записах да уча психология в  Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломирах през 1988 г. Няколко години след това започнах специализации в различни психотерапевтични школи, за да имам необходимите знания за психотерапевтична работа с хора.

Никога не съм съжалявала за решението си и за пътя, който извървях, за да го осъществя.

Опитът ми  в индивидуалното психологическо консултиране и психотерапията е над 17 години. Работя  и с групи, а от няколко години правя и онлайн психологическо консултиране чрез скайп. Специализирала съм работа със зависими хора в Холандия, Белгия, Гърция, Ирландия, Испания и Полша. Имам над 700 часа личен опит за работа със зависими от наркотици и алкохол и над 350 часа супервизия на клинични случаи. Автор съм на тренинги за кандидатстване на работа и себепрезентиране на пазара на труда.  През 2006 г. заедно с други колеги създадох Асоциация  за рехабилитация на зависими „Солидарност“ (понастоящем Сдружение „Фракарита България”) и съм неин директор. Работила съм по национални и европейски проекти, които са довели до създаването на иновативни практики в нашата страна (например Национална информационна линия за наркотиците и алкохола, къща „Посока” за  употребяващи наркотици хора, които не са направили все още избор да се лекуват).

През 2011 г. започнах да организирам сертифицирани обучения по транзакционен анализ с европейски преподаватели и интересът към тях имаше като резултат  създаването на Българската асоциация по транзакционен анализ.

В момента  работя с клиенти в качеството си на супервизиран транзакционен аналитик. Член съм на Дружеството на психолозите в България, No BG – RP- 0450 в Публичния регистър на психолозите. Член съм и на Българската асоциация по транзакционен анализ (БАТА).

Освен с клинични случаи (тревожност, депресия, паническо разстройство, професионално прегаряне, личностни разстройства и др. ), аз работя с психично здрави хора, които в определен момент от живота си губят „почва под краката си“. Това може да е следствие от неразрешен вътрешноличностен или междуличностен конфликт, неумение да се преработи силна тъга или гняв, загуба на доверието в себе си или партньора, загуба на близък.

Аз помагам на хората да намерят решение в трудни за тях житейски ситуации като изследват собствените си ресурси. Харесва ми да правя това заедно с клиентите си, които могат да разчитат на моята подкрепа, разбиране, дискретност и професионални умения. Мисля си, че важните открития се правят, когато се научиш да виждаш себе си чрез погледа на другия.

За да научите повече за мен, чуйте участието ми в подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“. С Георги си говорим за психотерапията, здравето във всичките му аспекти, за моята работа и моят път, за моите интереси и мечти.