Споделено

Моника К.

Специални благодарности за професионализма и доброто отношение на Елена. С всяко посещение при нея имах ново осъзнаване, разбирах причините за много свои страхове и получавах мотивация да ги преодолея. Благодарение на новите ми знания за мен самата, успях да подобря отношенията си с най-близките ми хора, да се почувствам по-уверена и да постигна неща(в личен и професионален план), за които само съм мечтала, но ми се струваха непостижими!

Силни препоръчвам посещението при терапевт, за да разбирате повече себе си, да станете една по-добра, по-щастлива и по-успешна своя версия!

Благодаря ти, Ели, за спокойствието и увереността, които ми даваш всеки път!

 

Моника К.– 34 години, основател на онлайн платформата psiholozite.bg

 

 

 

Прочетете още

Палмира Алагьозова

Писмо за благодарност

Уважаема Елена Николова,

Благодаря Ви, че отделихте време да се срещнем в най-трудния период от живота ми. За мен е важно, че ми оказахте безценна професионална помощ. Положителният резултат, който почувствах се оказа, че е на умствено, емоционално и физическо ниво. Знанията, които получих: за връзката между емоциите и потребностите, за паническите атаки, препоръчахте ми книги и автори, всичко това и още – помогнахте ми много. Емоционално, бях тревожна и депресирана, с Ваша помощ днес съм спокойна и с усещане за собствена значимост. Физически: преди сънят ми беше неспокоен, сега е пълноценен и аз се чувствам здрава и отпочинала. Показахте ми техники за справяне с тревожността и паниката. Накрая насочихте вниманието ми към развитие на умения за успешно справяне с бъдещето.

Благодаря Ви отново, че вече се чувствам здрава и щастлива.

Искрено Ваша, Палмира Алагьозова

Прочетете още

Благовеста Кирилова, 33 г. Координатор ИТ проекти

Няма нищо случайно. И всичко се случва, когато му дойде времето. Когато сме готови, подходящите обстоятелства, случки и хора сами идват при нас или ги разпознаваме сами много по-лесно, позовавайки се на „знаците“.

Като дете израсло с баща алкохолик, не си давах сметка, че проблемите, които имах и начинът, по който се чувствах, се дължаха именно на това. Винаги затворена в стаята си, ходейки на пръсти и пазейки тишина, бях свикнала с това да съм изолирана, незабележима и никой да не се интересува от емоционалния ми свят и нуждите ми. Важното беше да съм нахранена, облечена, на топло и да си уча, за да се махна по-далеч от пияния татко. Съответно аз самата забравих за тях и като зрял човек ги потиснах и неглижирах. Не отдавах внимание на проблеми като постоянно разочарование и неудовлетвореност поради високи очаквания към другите хора, трудности в общуването и изграждането на връзки с хората, неуспех след неуспех, чувство на незначителност, чувство на безсилие и безизходица. В моите очи сякаш бяха маловажни, защото все пак бях жива и здрава, имах работа и покрив над главата, а колко повече да иска човек?

Цялото това напрежение, трупано от дете, без отдушник, като изключим злоупотребата с храна и в редки случаи с алкохол, изби в постоянни пристъпи на много силна тревожност, здравословни проблеми, задълбочи липсата на любов към себе си и дори доведе до депресивни състояния. Нищо, с което се захванех, не вървеше, не виждах смисъл в нищо, бях загубила вяра в живота и просто съществувах, молейки се да се разболея тежко и да се приключи.

Докато съвсем случайно не чух гласа на Елена и нещата, за които говореше в един подкаст, и в следващия момент дори не знам как бях уговорила среща с нея. Като човек, който от години прехвърля сценария за терапия в главата си, но не се осмелявах, си мислех, че ще отида, ще мълча един час и повече няма да я видя. Никога с никого не бях разговаряла за проблемите си и затова се учудих сама от себе си как още при първата ни среща си излях душата. И така започнахме един дълъг път, в който тя умело и деликатно ме насочваше и ми помагаше да откривам сама корените на проблемите и отговорите; в който ми помогна да повярвам отново в себе си, в собствените си възможности и способности. С помощта на Елена се научих, че е нормално да изпитваш различни емоции, че е нормално да ги изразяваш и да се освобождаваш от тях; че е нормално да бъдеш слаб и да имаш нужда от помощ; че е нормално да поставяш граници, че е нормално да искаш и да задоволяваш потребностите си, да отстояваш място за себе си без чувство на вина.

И нещата започнаха да се променят – започнах да проявявам воля и спрях да се отказвам толкова лесно, постигнах много успехи в професионален план, освободих се от безсмислени и натоварващи отношения, съумях да запазя и подобря такива, които са ми ценни. Отделям време и се грижа за себе си. Приех себе си с всичките си странности и вместо да се свивам, за да се впиша в заобикалящия ме свят, им се отдавам с пълна сила и…се чувствам щастлива. И с любопитство очаквам следващия етап от живота ми.

Благодаря ти, Елена, че ме водеше с моето темпо и че беше гърба и подкрепата, от които винаги съм имала нужда!

Благовеста Кирилова, 33 г. Координатор ИТ проекти

Прочетете още

С.С., 38г, софтуерен разработчик

С Ели започнах работа, когато преминавах през труден период и бях осъзнала, че този път не мога да се справя сама. Започвах на ново работно място след година работа в токсична обстановка. В личен план с партньора ми често се озовавахме в конфликтни ситуации. С майка ми и други членове на семейството ми също често навлизах в конфликти. И за всичко обвинявах себе си.

След 2 години терапия с Ели в момента съм щастливо омъжена, с партньора ми се научихме да разговаряме като осъзнати възрастни хора, а не като спорещи деца. Обичаме се още повече и доверието ни един в друг с всеки изминал ден става все по-силно. Междувременно за себе си открих неща, които никога не съм предполагала, а винаги съм била човек, който обича да се самоанализира и самоусъвършенства. Понякога обаче имаме нужда някой да ни покаже и друга гледна точка, която изведнъж пасва като парченце от пъзел.

Преди имах сериозни проблеми с увереността, самообвиненията, отстояването, самоподценяването, самосъжалението. С Ели намерих отговор на въпроса: Защо се чувствам така, защо изпитвам страх в определени ситуации, защо се самообвинявам. Оттам нататък изборът беше мой да приема слабостите си и да започна да ги променям. Веднъж разбрала за какво става дума, аз исках всичко да се случи веднага и възможно най-бързо – да се променя от раз. И неуспявайки, отново попадах в моите заучени състояния на самосъжаление и неувереност, че не мога да се променя. Единственото, от което съм имала нужда обаче е търпение и работа със скоростта, която е ОК лично за мен – без бързане и очаквания. Колкото и да не вярвах, че някога ще променя характер, който 36 години е подхождал по един и същ начин, това се случи.

Към днешна дата, след 2 години работа, съм много по-уверена, отстояваща себе си, щастлива и спокойна. Живееща своя живот, следваща своя път и желания в компанията на партньор, с когото гледат в една посока. Отношенията с майка ми са по-спокойни. В работата си се чувствам щастлива, като междувременно успях да се преместя от друг токсичен екип в нов, в който се чувствам на място и работя с удоволствие. Не избрах да сменя компанията, което беше по-лесно като решение, защото нямаше да ми се наложи да разговарям за чувствата си. Вместо това говорих открито с мениджъра ми и намерихме друго решение.

Мога да кажа уверено, че с Ели бяхме много добри партньори и екипната ни работа доведе до този успешен резултат. Днес реших да сложа пауза на съвместната ни работа за известно време и да се насладя на постиженията си. Има неща, които научих за себе си по време на терапията, които със сигурност бих искала да анализирам повече и да бръкна по-дълбоко в себе си, но знам също, че моментът не е настъпил. И няма нужда да търся винаги перфектност, дори в самоанализата.

Благодаря ти, Ели за професионализма, топлината и човещината, с която подхождаш. До нови срещи!

С.С. , 38г, софтуерен разработчик

 

Прочетете още

К.Т.; 36 г.; Писателка

Потърсих Елена преди повече от две години. Ще си призная, че в началото дори нямах яснота защо се нуждаех от психолог. Единствено знаех, че бях започнала промяна в живота си и, макар позитивните резултати да идваха един след друг, аз не можех да се зарадвам на нищо. Дори и не осъзнавах защо на емоционално ниво бях вцепенена и заседнала на едно място. Нито защо стресът не ме напускаше и беше нормалното ми състояние. Нито защо на хората им е достатъчно да проверят веднъж дали всичко у тях е изключено, а на мен ми е нужно да погледна отново и отново фурната, котлона, тостера, телевизора и бойлера до 38-40 пъти, а след това все пак се съмнявам дали някой уред не е останал включен. Тогава научих какво е състоянието „тревожност“, а впоследствие и понятието „обсесивно – компулсивно разстройство“.

Знаех, че трябва да променя нещо, но не бях наясно какво, нито как. Имах желание и силна мотивация за работа, но ми трябваха насоки.

Благодарение на Елена осъзнах, че промяната трябва да започне отвътре, както и че аз съм движещата сила. За да се справя с блокажите и вцепенението си, трябваше първо да погледна дълбоко в себе си. Също, трябваше да си поставя точни и ясни цели и да знам как искам да изглежда животът ми.

В следващите години, малко по малко, претърпях своята „метаморфоза“. Имаше сесии, след които излизах от кабинета и все едно виждах света различно. Чувствах промяната дори и на физическо ниво – бях по-спокойна, по-уверена и по-трудна за пречупване. Имах автономност. Разчитах повече на собствената си преценка, отколкото на мнението на другите. Тревожността намаля от вярата, че имам качествата да се справя с това, което ми е приготвила съдбата.

Благодарение на работата си с Елена, придобих смелост и събудих своята креативност. Така станах писателка и започнах да публикувам работата си. Всъщност, „станах“ не е точната дума, тъй като „писателка“ е нещо, което винаги съм била – просто съумях да покажа същността си пред света. Колкото повече се справях с тревожността, толкова по-лесно и естествено ставаше за мен да открия себе си.

Благодаря сърдечно на Елена и я препоръчвам на всеки, който е готов да работи за промяна и се нуждае от точния спътник в това пътешествие.

К.Т.; 36 г.; Писателка

Прочетете още

Д. М., 31г.

Искам да поднеса сърдечните си благодарности на Елена.

Когато се свързах с нея, бях едно уплашено и изгубено дете, но благодарение на търпението и професионализма й, успях да видя и осъзная огромния ресурс, който нося в себе си. Научих се да се пазя и поставям граници на „токсичните“ взаимоотношения, върнах вярата в себе си и престанах да отдавам значение на чуждото мнение. След всяка наша среща, макар и онлайн, аз се чувствах нов човек. Страховете отслабваха, а паническите атаки просто ги нямаше.

Благодаря ти, Елена, че беше мой спътник в това вълнуващо и израстващо пътешествие!

Д. М., 31г.  

Прочетете още

Анелия, 36 г.

За психолозите и хората

Ще бъда откровена с вас споделяйки, че преди да попадна на Елена имах горчив опит от срещата си с психолози, психиатри и психотерапевти. И ме беше страх. Този горчив опит ме кара дълго време да отлагам това да я потърся, а с това и да отлагам да потърся помощ за себе си. Не след дълго, обаче, от съвместната ни работа разбрах едно много важно нещо – добрият психотерапевт е като инструмент, който ние създаваме и пасва идеално в ръцете ни. С него ние се изучаваме – моделираме вътрешния си свят, учим се как да се грижим за себе си, да се защитаваме, да се отстояваме ефективно. Стигаме до отдавна забравени кътчета, в които се крие болката ни, изучаваме я и търсим причината за нея. С времето, постепенно този инструмент ставаме ние самите и тогава добрият психотерапевт ни учи как да използваме и управляваме ресурсите си, как да се утешаваме, когато ни е тежко, как да лекуваме и превързваме раните си.

В работата си с Елена изминах дълъг и труден път. Междувременно се случваха непредвидени събития в живота ми, които отваряха нови рани и правеха нови белези. Капризна господарка е съдбата. Но днес мога да кажа, че съм по-мъдра, по-смела, по-добра и най-вече – благодарна на себе си. Научих се да се отстоявам по един здравословен начин, да вярвам във възможностите си, да създавам, използвам и управлявам ефективно ресурсите си, да се пазя, да отказвам, да поставям граници и да не допускам агресия спрямо мен.

Това, което бих ви посъветвала, е да не загърбвате себе си, а напротив – да се обърнете към собствените си нужди и вътрешен свят. А ако имате горчив предишен опит – приемете, че
психотерапевтите могат да бъдат добри или лоши, опитни или неопитни, смели или уязвими, както всеки от нас, в професионалното си развитие.

Аз се радвам, че откривам в Елена всичко, от което имам нужда – опитен професионалист, който носи спокойствие, увереност, утеха, вяра и любов – най-вече към вътрешния ни сват.

Пътят може да е дълъг и труден, но за мен лично всяка стъпка си струва да бъде извървяна. Бъдете добри към себе си и вярвайте на професионалистите.

Благодаря, Елена!

Юли, 2020

Анелия, 36 г.

Прочетете още

С. Г., 37 г., собственичка на бизнес

Свързах се с Ели по препоръка на мой близък приятел, след няколко години терапия с друг човек за сериозен стрес и тежка тревожност. Досегашната ми терапия сякаш беше спряла да „действа“.

Нещата, за които имах нужда от помощ, не са малко: родители психически насилници, дълга и нещастна връзка и съжителство с партньора, което едва наскоро бях прекратила, огромен стрес в работата… Самочувствието ми беше много ниско, имах сериозни затруднения в това да отстоявам себе си, работех почти денонощно, а не успявах да изкарам достатъчно пари, дори за да си платя сметките… и отгоре на всичко имах постоянна тревожност и хипохондрия.

С помощта на Ели започнах да се чувствам малко по-добре още след първата ни сесия, а след всяка следваща се подобрявах все повече. Не само като субективно усещане, а и с реални резултати. Започнах много по-добре да отличавам „отровните“ за мен хора от „моите“ и да се свързвам с вторите за сметка на първите, а в бизнеса си постигнах близо 50% ръст и достатъчни за мен доходи само за няколко месеца. И неслучайно споменавам тревожността и хипохондрията в минало време: от тях вече имам само спомени, а дори и да решат да се появят отново в кризисни ситуации, успявам да ги овладея толкова добре, че сама се изненадвам от себе си.

Оказа се, че терапията е много по-бърз, резултатен и лек процес, отколкото си бях мислила и усещала до момента. Много съм щастлива, че открих Ели и съм ѝ искрено благодарна за цялата помощ и подкрепа, които ми даде.

С. Г., 37 г., собственичка на бизнес

Прочетете още

Никола Томов – основател на Aesthetic by Science

Колко терапевта са нужни, за да сменят една крушка? Един, но крушката трябва сама да иска да се промени!

Аз имах нужда от промяна, тъй като бях доста напрегнат и в мен се прокрадваше едно чувство на тревожност малко по-често, отколкото ми се искаше.

Чувствах се и леко объркан относно някои неща. Не знаех какво да очаквам от работа с терапевт, тъй като никога не бях посещавал такъв.

За щастие изкарах огромен късмет с Елена, защото сега се чувствам лек като перце и много по-уверен в себе си!

Най-важното нещо, което научих от Ели е, че съм перфекционист и цялото натоварване и стрес идват от моят стремеж да направя правилен избор. Това е меко казано невъзможно в днешно време. Поработихме върху това и съветите, които получих ми помогнаха сам да взема решение за много неща.

Второ по важност за мен беше, че Ели е безпрецедентен професионалист и нито за секунда не ме е насочвала отвъд това да ми помогне да разбера себе си. Решенията за проблемите, пред които бях изправен, взех изцяло сам на базата на нашата работа.

Точно когато си помислихме, че няма за какво да говорим се прокрадна още нещо освен стремежа към перфектност – отношенията ми с моите близки хора. Макар и да сме в прекрасни отношения, усещах че на моменти съм груб с най-близките ми хора и исках да поработя в тази насока.

Типичният стереотип за терапевтичните сесии е, че по време на процеса се отключват емоции и плачеш, без да разбереш. Като човек с огромен самоконтрол винаги съм си мислил, че това няма как да ми се случи, точно до моментът, в който наистина докоснахме нещо много важно, за което не си бях давал сметка никога в моя живот.

Това се оказа и част от причината да съм груб/агресивен понякога. Беше предизвикателно да работя в тази насока, защото изискваше няколко тежки разговора. Един с мен самия, признавайки моите грешки в това отношение и после още няколко с близките ми.

Сега отношенията ни са по-добри от всякога, картите са свалени на масата и имаме ясно поставени граници и отношения.

Вдъхновен от цялата тази позитивна промяна реших че искам още. Може би перфекционистът в мен се обади! Поработихме върху това как мога по-ефективно да управлявам своя екип и защо лесно почвам нови проекти, но трудно ги завършвам. Също така установихме какво мога да правя, когато ми се струпва много работа (което е ежедневно), за да не отлагам и кои задължения мога да делегирам, за да не се преработвам.

Ели, благодаря ти за всичко! „Крушката“ е сменена успешно и свети по-силно и светло от всякога.

Сигурно звучи клиширано да казвам неща като „Доверете се на Елена, тя е страхотен професионалист…“, но е и клиширано да плачеш без причина по време на сесия. Така че…

Доверете се на Елена, тя е страхотен професионалист и ми помогна да съм по-добрата версия на себе си. Тази която знам, че мога да бъда, но ми беше трудно да достигна сам!

Никола Томов – основател на Aesthetic by Science 

 

Прочетете още

Мира 33 г., координатор проекти

Аз съм човек, който постоянно задава въпроса „Защо?“ и никога не спира да търси логичен отговор. Най-често този въпрос задавам на себе си за себе си – „Защо мисля това?“, „Защо казвам това?“, „Защо това ме афектира толкова силно?“, „Защо не мога да контролирам тази емоция?“

На голяма част от тези въпроси мислех, че имам отговор. И така дълги години. Но нищо не се променяше. А промяната е нещото, което показва, че си на прав път. Тогава реших да потърся ключ към тези отговори, за да променя всичко, което ме караше да се чувствам зле. Знаех, че отговорите са в мен, но нямам ключ да ги отключа.

Тогава намерих Елена. Тя не дава отговори, нито рецепти, нито казва кое е грешно или правилно. Самата тя с цялото знание, професионализъм, топлота и усмивка е ключът към всички отговори, които са в нас. Доверих й се на 100 % и тя ме поведе в този процес на отключване. Един след друг въпросите получаваха окончателен отговор. Усещането на вътрешна яснота, след като тя отключваше вратите за мен, ме караше да се чувствам силна и ненаситна за още. Промяната не закъсня.

Уикипедия дава следното определение на метаморфозата:

„Физиологичен процес на дълбоко и съществено изменение на строежа на организма в хода на индивидуалното му развитие. При него организмът се превръща от една форма в друга. Това физиологично изменение е съпроводено и с промяна в начина на живот.”

Това се случи и с мен, след терапията ми с Елена! Трудих се много и тя беше неотлъчно до мен! Аз не станах друг човек, аз станах по-добрата версия на себе си, защото тя ми показа, че мога и ми даде знанието да продължавам!

Препоръчвам психотерапията, защото без нея мисля, че човек живее на 1/3 от своя потенциал. Препоръчвам горещо тази психотерапия да е с Елена, защо тя знае как!

Благодаря ти, Ели, че беше с мен!

Мира 33 г., координатор проекти

Прочетете още

Т. Б., 55 г.

Едно закъсняло писмо

Здравейте, госпожо Николова,

Безкрайно Ви благодаря за човещината  и професионалната  помощ, която  ми оказахте. Благодарение на Вас аз успях да осмисля  много от въпросите, които  ме притесняваха, да се  видя  отстрани  и да повярвам в себе си, да стана по-силна  и  издръжлива. Вие  успяхте с усмивка, с търпение и професионализъм да ме  променяте след всяка среща с Вас.

Тези срещи ми действаха възраждащо и успокояващо.След тях аз си тръгвах по-уверена и по-силна.

Поклон пред Вашия професионализъм  и човечност.

Радвам се , че съдбата ме срещна с Вас.

На  всички, които търсят професионална помощ от психолог, без колебание ще кажа, че Вие сте техният човек.

Благодаря Ви от сърце.

С уважение: Т. Б., 55 г.

Прочетете още

Й.В.

На Елена

Честно казано, не мога да си спомня дали като малък са ме учили да си оправям стаята сам. Може и да са опитали, но явно не са успели, защото сега, в доста по-осъзната възраст тепърва ми се наложи да се уча на това.

Естествено е когато стаята ти е разхвърляна да се чувстваш некомфортно в нея. Естествено е когато не знеш на кое къде му е мястото, да не можеш сам да я подредиш. Естествено е когато другите влязат в стаята ти да се объркват, да се спъват в разхвърляните ти вещи, да не знаят къде да седнат, защото не си им показал къде им е мястото, не си ги поканил по подходящ начин. Често може да се случи да ти дават съвети как да вкараш ред в стаята си без това изобщо да е тяхна работа. Често на теб ти се иска да им дадеш съвет как те самите могат да оправят хаоса в собствените си души (и то при положение че в твоята собствена цари безпорядък) и изобщо нещата заприличват на една объркана приказка без край.

А е нужно много малко-просто да има ред. Просто да знаеш кое трябва да в там и кое не, просто да знаеш къде започваш и къде свършваш, просто да мислиш със собствената си глава, да запретнеш ръкави и да изхвърлиш боклука, който се е насъбирал с години, за да освободиш място за радостта и светлината, просто да свикнеш да се чувстваш уютно в собствената си душа, просто да има меко кресло или топло легло, за да поканиш там хората, които обичаш, и да знаеш как да направиш така, че и на тях и на теб да ви е приятно заедно.

Благодаря ти, Елена, че не се опита да оправяш стаята ми, а ме научи как сам да го правя. Благодаря ти от сърце.

Й.В.

Прочетете още

Ю.Н. 25 г., филолог

Започнах терапията си с Елена на 23 години. Чувствах, че връзките ми с мъжете ме правят зависима, изпитвах остра липса на самочувствие и самоувереност, мнението ми за мен самата беше изключително ниско, а това възпрепятстваше възможността ми да функционирам адекватно в работна обстановка. Също така имах проблемни отношения със семейството си. Бях наясно с всичко това, когато отидох за първи път при нея, но не знаех как да стигна по-далеч от това да знам какъв е проблемът. Работата ми с Елена не беше нещо, което очаквах. Беше, и все още е, нещо много повече. Тя не ми казва какво да правя. Чрез начина си на работа и комуникация,  тя ми показва как сама да стигам до нови изводи за себе си, да се вгледам по-навътре от това, което първоначално успявам да видя, задавайки въпроси, стимулиращи аналитичната част от личността ми, която се развива в процеса на цялата интеракция. Изключително ценно и трудно за мен беше да приема другата част от работата ни, включваща свързване с моята емоционална и уязвима част на личността. Търпението, с което тя работи, ми помага да видя след 2 години работа с нея, стигайки сега до нови изводи, че тя е виждала неща в началото, които аз виждам едва сега, но не ми е казвала нищо, защото начинът ѝ на работа е да изчака търпеливо събеседника да стигне сам до това, което може би е видимо отстрани, защото именно това е начинът човек да се промени. Нищо не би се променило, ако някой ни казва какво да правим. Може би единствено бихме развили зависимост.

Искам да благодаря на Елена, че ми помогна да видя големия потенциал и ресурс, който нося в себе си. Искам да ѝ благодаря за грижата, която ми показа как да давам сама на себе си и това ме направи много по-независима. Искам да ѝ благодаря за това, че продължава и в момента да е част от пътя ми, преоткривайки заедно с мен красотата на емоционалното и интелектуално прераждане.

Ю.Н., 25 г., филолог

Прочетете още

А.С. 39 г., студентка по психология

„Благодаря ти, Елена! С твоята подкрепа се преродих!

От зоната си на комфорт излязох,

видях страха си, който бях откъснала,

погледнах чувствата на гняв и мъка,

говорих с тях, приех ги – те са част от мен.

Копринените нишки аз разкъсах и трансформирах се –

тъй както от какавида пеперудата се ражда.”

А.С.
39 г., студентка по психология

Прочетете още

В.Н. 38 г., финансист

“Благодарение на работата ми с Елена успях да открия много мои вътрешни спирачки и път да изляза от капана на вярванията си, които живеят в мен от години. Успях да открия причините за не до там конструктивното ми поведение, но и начин да действам алтернативно и ефективно. Сесиите ми помагат  да разбирам по-добре своите чувства и нужди,  механизмите, по които действам и в крайна сметка,  защо имам конкретния резултат.

Имайки това знание, аз мога да избирам да действам по различен, по-добър за мен начин. Подобрих в голяма степен качеството на общуване с околните – близки, приятели,  колеги. И всичко това научих  на достъпен и разбираем език,  без сложни термини и непонятни формулировки.”

В.Н.
38 г., финансист

Прочетете още

М.Д. 56 г., счетоводител

Бях една уплашена, тъжна, несигурна, гневна жена. Преживявах се без подкрепа и внимание, не виждах смисъл да живея. Бях пред нервен срив. Чувствах се виновна за всичко и вместо всички. Мразех се, ненавиждах се, не можех да се понасям.

Вече се чувствам по-различно.

Вследствие на психотерапията се усещам по-осъзната, по-силна и смела, по-сигурна в себе си. Зная, че не аз съм виновна за всичко, което се е случило на мен и семейството ми. Усещам радостта и обичта около мен и вътре в мен и това е невероятно. В такива моменти съм много щастлива, а това не ми се беше случвало от години. Научих се да разбирам и анализирам различните ситуации, макар и с помощ. Научих се да се подкрепям сама, вместо да се упреквам.

Когато преди две години ми откриха злокачествено заболяване, не знаех на кой свят съм. Такъв страх и ужас не съм чувствала никога през живота си.

Този смразяващ страх вече го няма, благодарение на самата мен, помощта на близките ми, подкрепата на Елена и групата. Вече приемам болестта си и зная, че мога да си помогна успешно, като се грижа за себе си отговорно. Никой друг не е важен в този момент толкова, колкото аз самата. Естествено, връхлитат ме и тревожни мисли, но все по-успешно успявам да се върна в реалността.

М.Д.
56 г., счетоводител

Прочетете още

И.П. 33 г., собственик на бизнес

Пиша тези редове с огромна благодарност към Елена Николова за проявения професионализъм и всеотдайност в работата си с мен. Обърнах се към нея със симптоми на раздразнено дебело черво, които чувствах, че излизат извън контрол. Заедно с Елена успяхме да разплетем стъпка по стъпка сложната плетеница от гняв, обида, тревожност, страх и множество други негативни емоции, които намираха физически израз с корема.

Само след 5 седмици симптомите ми бяха под контрол, макар и с разумна диета. След още 5 месеца бях готова да направя голямата стъпка да започна да се връщам полека към нормално хранене. Когато се отправих по пътя на психологическото консултиране не си и помислях, че ще се върна към предишното си физическо и психическо състояние. Всъщност постигнах много повече.

И.П.
33 г., собственик на бизнес

Прочетете още

С.Б. 34 г., студентка по психология

Когато сега си спомням за времето преди да започна терапията, сякаш става въпрос за живота на някой друг, не за моя собствен.

Струва ми се, че съм била толкова различна. Настроението ми постоянно се променяше, всичко, което се случваше около мен можеше да ме събори, плачех често, понякога даже не бях наясно защо, струваше ми се, че нямам контрол над живота си, че завися от някой друг, че не съм сигурна точно какво искам, постоянно се тревожех за нещо, бях плаха и затворена, притеснявах се да общувам с нови хора. Прекалено много се интересувах от мнението на другите, толкова силно се опитвах да се впиша някъде и да се харесам, че нямах представа коя съм всъщност, от какво имам нужда, на какво наистина съм способна. Живеех с усещането за провал – сякаш се очакваше от мен да постигна нещо, да бъда нещо, да отговарям на определени критерии, а аз не съм способна.

Цялата ми енергия отиваше в това да заблудя себе си и другите, че успявам. Но в един момент енергията ми свърши…

Раздялата с тогавашния ми приятел отне последното нещо, което ми даваше известна сигурност. Толкова бях отчаяна, едновременно с това бях сигурна, че така не мога да продължавам. Бях готова на всичко, само да спре този вътрешен кошмар. Чувствах се самотна, смятах, че никой не ме разбира, сякаш бях единствената на света с подобни проблеми.

Най-доброто, с което тогавашните ми приятели можеха да ми помогнат беше репликата: „Хайде, стегни се вече”.

Сега си давам сметка какъв късмет съм имала да попадна на истински професионалист още от първия път.

Тогава нямаше почти никаква информация за това какво прави психолога, какви качества трябва да притежава, а по-късно открих, че има много „психолози” без достатъчна подготовка и лична зрялост, които дават „консултации”.

Още с първото ми посещение почувствах, че се отпускам от това, че има някой на света, който истински ме приема и подкрепя – нещо от което имах болезнена нужда.

Аз бях от „трудните” клиенти.

Доста време ми отне да започна да работя истински за промяната.

Първоначално сякаш имах нужда да не се справям, да продължавам да плача, може би само и само, за да се убедя, че въпреки всичките си недостатъци и несправяне, все пак съм приета. Тази среда на любов и подкрепа ми позволи постепенно да разчупя черупките и да започна да се срещам с болезнените теми в живота си.

Едновременно с тях, учудващо за мен самата, срещах и моите успехи, таланти и потенциал. Неусетно, стъпка по стъпка, започнах да добивам увереност в себе си.

С всяко изпълнено домашно, с всяко ново откритие, нещо в мен се преобръщаше и се подреждаше, за да се превърне в здрава основа, върху която да стъпя.

Редица сътресения продължиха да се случват в живота ми по време на терапията, но сега вече можех да преминавам през тях по различен начин, по-осъзнато, с по-малко страх и с възможността да опитам поведения, които преди бяха немислими за мен. Уменията ми за справяне с проблемите нарастваха седмица след седмица. Способността ми да поемам рискове се увеличи и това ме преведе през много нови преживявания. Така натрупах собствения си опит, че мога да се справям, а то е нещо, което никой не може да ми вземе.

Вярно е, на мен ми отне много време. Но сега мога да кажа, че си е струвало. Всеки час консултация, всяка пролята сълза, всяко преодоляване на безбройните ми съпротиви, в момента ми се отблагодаряват. Не е възможно да опиша удоволствието, което усещах при всяко преодоляване на някое мое ограничение.

С течение на времето си намерих хобита, които ме зареждат и вдъхновяват, открих в какво съм добра и какво ми носи удоволствие.

Сега живея с усещането, че правя това, което искам, това, което ми носи удовлетворение и ме води към целите ми. Предприех крачката да започна ново образование и съм на път да се отдам на мечтаната професия. Откривам, че все по-рядко се тревожа, дори за изпитите. С все по-голяма лекота изнасям презентации пред много хора, дори ми се случи да водя обучение – нещо, което преди би било немислимо за мен, която потъвах в земята, когато имаше погледи насочени към мен. Приятелският ми кръг се смени неусетно и се разшири много.

Щастлива съм, че вече винаги имам хора около себе си, които могат да ме разберат и подкрепят. Вярвам, че това се дължи до голяма степен на яснотата, с която успявам да изразя нуждите и стремежите си. Изумително за мен е, че често ме търсят за съвет и мнение, че успявам да бъда за пример на много хора без дори да се старая, а само следвайки пътя, по който ме води сърцето ми. Сега гледам на живота като на приключение и съм изумена колко много получавам от него.

Безкрайно съм благодарна на Елена за професионализма, търпението, подкрепата и любовта, с които ми помагаше да вървя напред, но също съм благодарна и на себе си – че предприех тази крачка и че не се отказах дори когато беше най-трудно. Дано да има повече хора, които да се осмелят да минат по този път, за да бъде светът по-щастливо място.

С.Б.
34 г., студентка по психология

Прочетете още

И.К. 37 г., мениджър

Аз съм изключително благодарна! Срещнах професионализъм и топло, човешко отношение в труден за мен момент.

С твоя/ Ваша помощ  се отключи един процес  на себепознаване и осъзнаване. Осъзнах собствените си нужди и потребности, чието дългогодишно потискане беше довело до редица житейски разочарования.

Научих се да разпознавам доста по-богатата палитра от чувства. Да не отричам гнева си, а да го овладявам.

Научих се да разпознавам моите схеми на поведение, които ме водеха до все подобни неудовлетворяващи ме резултати.

Научих се да отстоявам себе си в личен и професионален план.

Дадох си сметка за собствената ми ценност като личност.

Тази осъзнатост ми помогна да оцелея и опазя достойнството си и ме поведе по път изпълнен с удовлетворение. Какво по-жизнеутвърждаващо?

Аз мога да съм само благодарна, толкова благодарна, че не съм сигурна дали някога ще намеря истински силните думи да го изразя.

Елена, благодаря!

И.К.
37 г., мениджър

Прочетете още

Д. Б.

Когато започнах консултациите с Елена Николова очаквах от нея да ми каже как да постъпя в много трудната за мен тогавашна ситуация. Дори се изненадах, когато ме попита дали съм готова да се променя.

Веднага си помислих че на мен всичко си ми е наред и нямам нищо за променяне. Другите бяха виновни за всичко. И ако трябва сега да разкажа за себе си преди и след консултациите, ще изглежда сякаш говоря за две различни личности.

Не винаги беше лесно, но определено това беше най доброто нещо, което някога съм правила за себе си. Само преди две години аз сякаш бях друг човек. Бях срината, тъжна и депресирана. Страхлива и неуверена, с нездравословна връзка и работа, която мразех. Не правех и не получавах това, което исках, а си мислех че правя това, което трябва. Но терапията промени мен и начина ми на мислене, а с това се промени и животът ми. Помогна ми да разбера коя съм, какво искам и как да го постигна.

Пътя сама го извървях, но консултациите с Елена ми показаха правилната посока.

Постигнах неща, които преди ми изглеждаха невъзможни и смятах че не заслужавам. Към днешна дата имам връзката точно такава, каквато си я представях и съм на път да създам работата, която толкова време търсех и обичам.

Приемам трудностите като предизвикателство, не се страхувам и се радвам да уча нови неща и да вървя напред. Животът стана интересен и пълен с възможности.

Сега очаквам с нетърпение всяка следваща среща, за да получа подкрепата, разбирането и отговорите на много въпроси.

Благодаря от сърце на Ели за търпението, подкрепата и любовта, която получих.

Д.Б.

Прочетете още

П.Ж. 48 г., програмист

Искам да изкажа възхищението си от работата ми с Елена Николова и методите ѝ. Многото психологически книги, които съм прочел по тематиката, ми дадоха насоки в живота но не и успокоение и разбиране на проблемите ми (а те не са малко). Курсовете на Норбеков и Фондация „Същност” имаха голям ефект, но краткотраен.

Единствено комбинацията от дълбинния анализ заедно с голям избор от практически упражнения извади неочаквани мои проблеми (което за мен беше и като игра и забавление) и успя да ми даде надежда и вяра за бъдещето.

Няма по-интересно приключение от това да изследваш себе си, въпреки неудобството да разкриваш най-дълбоките си тайни, за които не искаш никой да узнае (а това всъщност понякога е и приятно, защото се чувстваш жив).

Сега гледам на света с други очи и въпреки че предишният живот, нагласи и инерция ще останат завинаги в мен, сега мога да живея с тях и да гледам напред.

Благодарности, Елена е супер!

П.Ж.
48 г., програмист

Прочетете още

И.Г. 32 г., офис мениджър

От близо година имам удоволствието да правя консултации с Елена Николова. Когато започнах работа с Елена се надявах това да ми помогне да се справям с малките и големи проблеми в живота си. Сега съм сигурна, че резултатите, които ще достигна с помощта `и ще са несравними. Това, което най-много ми допада в начина на работа е, че се учиш какъв е методът за справяне с един проблем, което в бъдеще те прави независим и самостоятелен. Никой не ти дава готовото решение, защото това би било само краткотрайно и неефективно. Трудно ми е да опиша какво точно ми дават тези психологически консултации – сила, че мога да се справя с трудности; страх, че имам да уча още толкова много за себе си; надежда, че мечтите са близкото бъдеще , а не просто мираж; знанието, че всичко необходимо, за да съм щастлива се намира в мен самата и т.н.

Друг голям плюс е, че нямаш ограничения от това къде си. Налагаше ми се да пътувам доста от както започнах консултациите, но не съм прекъсвала срещите си за повече от 1-2 седмици, тъй като винаги има възможност за онлайн психологическа сесия. За мен това е важно, защото свободата да пътувам по работа или удоволствие е незаменима.

Все още се боря с влечението към негативното и бездействието, отричането и отчаянието. Елена не извади магическа пръчица, с която да оправи всичко само за миг. Но сега знам, че макар преди да си мислех, че ще ми е трудно да се справям, да споделям и да се боря, най-трудно беше да направя първата крачка и да отида за пръв път. Но това си остава и най-доброто и правилно решение в живота ми.

С Благодарност към Ели!

И.Г.
32 г., офис мениджър

Прочетете още

Е. Д. 34 г.

Консултирането ми с Елена ми помогна  в много различни аспекти на моя живот.

Само за една година (едночасова сесия веднъж седмично) се научих да разбирам и чувам себе си по-ясно от всякога, да се приемам такава, каквато съм, да се изправям, а не да бягам от страховете си, да мечтая и живея без желязната маска на силна и непоколебима жена, която си бях сътворила, за да се скрия от света…

Елена ми помогна да изградя един нов модел на мисли и поведение, които не са нездравословни и наподобяващи лабиринт; да разграничавам и разпознавам собствените си мисли и желания от насадените от родителите ми  вечно неспиращи очаквания; да повярвам, че заслужавам да бъда щастлива и обичана; че всичко зависи от мен самата и никой не може да ми казва как да се чувствам.

Е.Д.
34 г.

Прочетете още

С. Б. 35 г., журналист

Ако оприличим развитието на личността с компютърна игра, психологическите консултации при Елена Николова ми помогнаха да мина успешно нива, до които дори не съм мечтала, че ще стигна.

Обадих ѝ се със скромните очаквания да получа съвет за справяне с конкретен проблем, а пред мен се разкри вселена от възможности за самопознание, промяна и развитие. Работата с нея ме превърна в по-силен, гъвкав, осъзнат и успешен играч, който минава повече нива за по-кратко време, без да губи „кръв” и „животи”.

От финансова гледна точка това е една от най-смислените и печеливши инвестиции в живота ми. Елена Николова ми показа колко далече мога да стигна не само в материалния, но и в собствения си свят, без да ме съди, поучава или налага мнението си.

Тя ми зададе въпроси, върху които не се бях сещала да помисля и така ми помогна да видя цялата картина. А после ме научи как да познавам и да избягвам клопките, да управлявам настоящето и бъдещето си, и да използвам таланта си на „художник” по-осъзнато и ефективно отпреди.

Консултациите ми помогнаха също и да утеша душата си. Нишката на разговора с професионалния психолог разплете от гърлото ми топки, заседнали там от години, които са ме огорчавали, без да осъзнавам. Пътуването, приключението, осъзнаването, обучението, пречистването, промяната и развитието – всичко си струваше, затова препоръчвам Елена Николова с голямо уважение и признателност!

С. Б.
35 г., журналист

Прочетете още