Споделено

Й.В.

На Елена

Честно казано, не мога да си спомня дали като малък са ме учили да си оправям стаята сам. Може и да са опитали, но явно не са успели, защото сега, в доста по-осъзната възраст тепърва ми се наложи да се уча на това.

Естествено е когато стаята ти е разхвърляна да се чувстваш некомфортно в нея. Естествено е когато не знеш на кое къде му е мястото, да не можеш сам да я подредиш. Естествено е когато другите влязат в стаята ти да се объркват, да се спъват в разхвърляните ти вещи, да не знаят къде да седнат, защото не си им показал къде им е мястото, не си ги поканил по подходящ начин. Често може да се случи да ти дават съвети как да вкараш ред в стаята си без това изобщо да е тяхна работа. Често на теб ти се иска да им дадеш съвет как те самите могат да оправят хаоса в собствените си души (и то при положение че в твоята собствена цари безпорядък) и изобщо нещата заприличват на една объркана приказка без край.

А е нужно много малко-просто да има ред. Просто да знаеш кое трябва да в там и кое не, просто да знаеш къде започваш и къде свършваш, просто да мислиш със собствената си глава, да запретнеш ръкави и да изхвърлиш боклука, който се е насъбирал с години, за да освободиш място за радостта и светлината, просто да свикнеш да се чувстваш уютно в собствената си душа, просто да има меко кресло или топло легло, за да поканиш там хората, които обичаш, и да знаеш как да направиш така, че и на тях и на теб да ви е приятно заедно.

Благодаря ти, Елена, че не се опита да оправяш стаята ми, а ме научи как сам да го правя. Благодаря ти от сърце.

Й.В.

Прочетете още

Ю.Н. 25 г., филолог

Започнах терапията си с Елена на 23 години. Чувствах, че връзките ми с мъжете ме правят зависима, изпитвах остра липса на самочувствие и самоувереност, мнението ми за мен самата беше изключително ниско, а това възпрепятстваше възможността ми да функционирам адекватно в работна обстановка. Също така имах проблемни отношения със семейството си. Бях наясно с всичко това, когато отидох за първи път при нея, но не знаех как да стигна по-далеч от това да знам какъв е проблемът. Работата ми с Елена не беше нещо, което очаквах. Беше, и все още е, нещо много повече. Тя не ми казва какво да правя. Чрез начина си на работа и комуникация,  тя ми показва как сама да стигам до нови изводи за себе си, да се вгледам по-навътре от това, което първоначално успявам да видя, задавайки въпроси, стимулиращи аналитичната част от личността ми, която се развива в процеса на цялата интеракция. Изключително ценно и трудно за мен беше да приема другата част от работата ни, включваща свързване с моята емоционална и уязвима част на личността. Търпението, с което тя работи, ми помага да видя след 2 години работа с нея, стигайки сега до нови изводи, че тя е виждала неща в началото, които аз виждам едва сега, но не ми е казвала нищо, защото начинът ѝ на работа е да изчака търпеливо събеседника да стигне сам до това, което може би е видимо отстрани, защото именно това е начинът човек да се промени. Нищо не би се променило, ако някой ни казва какво да правим. Може би единствено бихме развили зависимост.

Искам да благодаря на Елена, че ми помогна да видя големия потенциал и ресурс, който нося в себе си. Искам да ѝ благодаря за грижата, която ми показа как да давам сама на себе си и това ме направи много по-независима. Искам да ѝ благодаря за това, че продължава и в момента да е част от пътя ми, преоткривайки заедно с мен красотата на емоционалното и интелектуално прераждане.

Ю.Н., 25 г., филолог

Прочетете още

А.С. 39г., студентка по психология

„Благодаря ти, Елена! С твоята подкрепа се преродих!

От зоната си на комфорт излязох,

видях страха си, който бях откъснала,

погледнах чувствата на гняв и мъка,

говорих с тях, приех ги – те са част от мен.

Копринените нишки аз разкъсах и трансформирах се –

тъй както от какавида пеперудата се ражда.”

А.С.
39г., студентка по психология

Прочетете още

В.Н. 38 г., финансист

“Благодарение на работата ми с Елена успях да открия много мои вътрешни спирачки и път да изляза от капана на вярванията си, които живеят в мен от години. Успях да открия причините за не до там конструктивното ми поведение, но и начин да действам алтернативно и ефективно. Сесиите ми помагат  да разбирам по-добре своите чувства и нужди,  механизмите, по които действам и в крайна сметка,  защо имам конкретния резултат.

Имайки това знание, аз мога да избирам да действам по различен, по-добър за мен начин. Подобрих в голяма степен качеството на общуване с околните – близки, приятели,  колеги. И всичко това научих  на достъпен и разбираем език,  без сложни термини и непонятни формулировки.”

В.Н.
38 г., финансист

Прочетете още

М.Д. 56 г., счетоводител

Бях една уплашена, тъжна, несигурна, гневна жена. Преживявах се без подкрепа и внимание, не виждах смисъл да живея. Бях пред нервен срив. Чувствах се виновна за всичко и вместо всички. Мразех се, ненавиждах се, не можех да се понасям.

Вече се чувствам по-различно.

Вследствие на психотерапията се усещам по-осъзната, по-силна и смела, по-сигурна в себе си. Зная, че не аз съм виновна за всичко, което се е случило на мен и семейството ми. Усещам радостта и обичта около мен и вътре в мен и това е невероятно. В такива моменти съм много щастлива, а това не ми се беше случвало от години. Научих се да разбирам и анализирам различните ситуации, макар и с помощ. Научих се да се подкрепям сама, вместо да се упреквам.

Когато преди две години ми откриха злокачествено заболяване, не знаех на кой свят съм. Такъв страх и ужас не съм чувствала никога през живота си.

Този смразяващ страх вече го няма, благодарение на самата мен, помощта на близките ми, подкрепата на Елена и групата. Вече приемам болестта си и зная, че мога да си помогна успешно, като се грижа за себе си отговорно. Никой друг не е важен в този момент толкова, колкото аз самата. Естествено, връхлитат ме и тревожни мисли, но все по-успешно успявам да се върна в реалността.

М.Д.
56 г., счетоводител

Прочетете още

И.П. 33 г., собственик на бизнес

Пиша тези редове с огромна благодарност към Елена Николова за проявения професионализъм и всеотдайност в работата си с мен. Обърнах се към нея със симптоми на раздразнено дебело черво, които чувствах, че излизат извън контрол. Заедно с Елена успяхме да разплетем стъпка по стъпка сложната плетеница от гняв, обида, тревожност, страх и множество други негативни емоции, които намираха физически израз с корема.

Само след 5 седмици симптомите ми бяха под контрол, макар и с разумна диета. След още 5 месеца бях готова да направя голямата стъпка да започна да се връщам полека към нормално хранене. Когато се отправих по пътя на психологическото консултиране не си и помислях, че ще се върна към предишното си физическо и психическо състояние. Всъщност постигнах много повече.

И.П.
33 г., собственик на бизнес

Прочетете още

С.Б. 34 г., студентка по психология

Когато сега си спомням за времето преди да започна терапията, сякаш става въпрос за живота на някой друг, не за моя собствен.

Струва ми се, че съм била толкова различна. Настроението ми постоянно се променяше, всичко, което се случваше около мен можеше да ме събори, плачех често, понякога даже не бях наясно защо, струваше ми се, че нямам контрол над живота си, че завися от някой друг, че не съм сигурна точно какво искам, постоянно се тревожех за нещо, бях плаха и затворена, притеснявах се да общувам с нови хора. Прекалено много се интересувах от мнението на другите, толкова силно се опитвах да се впиша някъде и да се харесам, че нямах представа коя съм всъщност, от какво имам нужда, на какво наистина съм способна. Живеех с усещането за провал – сякаш се очакваше от мен да постигна нещо, да бъда нещо, да отговарям на определени критерии, а аз не съм способна.

Цялата ми енергия отиваше в това да заблудя себе си и другите, че успявам. Но в един момент енергията ми свърши…

Раздялата с тогавашния ми приятел отне последното нещо, което ми даваше известна сигурност. Толкова бях отчаяна, едновременно с това бях сигурна, че така не мога да продължавам. Бях готова на всичко, само да спре този вътрешен кошмар. Чувствах се самотна, смятах, че никой не ме разбира, сякаш бях единствената на света с подобни проблеми.

Най-доброто, с което тогавашните ми приятели можеха да ми помогнат беше репликата: „Хайде, стегни се вече”.

Сега си давам сметка какъв късмет съм имала да попадна на истински професионалист още от първия път.

Тогава нямаше почти никаква информация за това какво прави психолога, какви качества трябва да притежава, а по-късно открих, че има много „психолози” без достатъчна подготовка и лична зрялост, които дават „консултации”.

Още с първото ми посещение почувствах, че се отпускам от това, че има някой на света, който истински ме приема и подкрепя – нещо от което имах болезнена нужда.

Аз бях от „трудните” клиенти.

Доста време ми отне да започна да работя истински за промяната.

Първоначално сякаш имах нужда да не се справям, да продължавам да плача, може би само и само, за да се убедя, че въпреки всичките си недостатъци и несправяне, все пак съм приета. Тази среда на любов и подкрепа ми позволи постепенно да разчупя черупките и да започна да се срещам с болезнените теми в живота си.

Едновременно с тях, учудващо за мен самата, срещах и моите успехи, таланти и потенциал. Неусетно, стъпка по стъпка, започнах да добивам увереност в себе си.

С всяко изпълнено домашно, с всяко ново откритие, нещо в мен се преобръщаше и се подреждаше, за да се превърне в здрава основа, върху която да стъпя.

Редица сътресения продължиха да се случват в живота ми по време на терапията, но сега вече можех да преминавам през тях по различен начин, по-осъзнато, с по-малко страх и с възможността да опитам поведения, които преди бяха немислими за мен. Уменията ми за справяне с проблемите нарастваха седмица след седмица. Способността ми да поемам рискове се увеличи и това ме преведе през много нови преживявания. Така натрупах собствения си опит, че мога да се справям, а то е нещо, което никой не може да ми вземе.

Вярно е, на мен ми отне много време. Но сега мога да кажа, че си е струвало. Всеки час консултация, всяка пролята сълза, всяко преодоляване на безбройните ми съпротиви, в момента ми се отблагодаряват. Не е възможно да опиша удоволствието, което усещах при всяко преодоляване на някое мое ограничение.

С течение на времето си намерих хобита, които ме зареждат и вдъхновяват, открих в какво съм добра и какво ми носи удоволствие.

Сега живея с усещането, че правя това, което искам, това, което ми носи удовлетворение и ме води към целите ми. Предприех крачката да започна ново образование и съм на път да се отдам на мечтаната професия. Откривам, че все по-рядко се тревожа, дори за изпитите. С все по-голяма лекота изнасям презентации пред много хора, дори ми се случи да водя обучение – нещо, което преди би било немислимо за мен, която потъвах в земята, когато имаше погледи насочени към мен. Приятелският ми кръг се смени неусетно и се разшири много.

Щастлива съм, че вече винаги имам хора около себе си, които могат да ме разберат и подкрепят. Вярвам, че това се дължи до голяма степен на яснотата, с която успявам да изразя нуждите и стремежите си. Изумително за мен е, че често ме търсят за съвет и мнение, че успявам да бъда за пример на много хора без дори да се старая, а само следвайки пътя, по който ме води сърцето ми. Сега гледам на живота като на приключение и съм изумена колко много получавам от него.

Безкрайно съм благодарна на Елена за професионализма, търпението, подкрепата и любовта, с които ми помагаше да вървя напред, но също съм благодарна и на себе си – че предприех тази крачка и че не се отказах дори когато беше най-трудно. Дано да има повече хора, които да се осмелят да минат по този път, за да бъде светът по-щастливо място.

С.Б.
34 г., студентка по психология

Прочетете още

И.К. 37 г., мениджър

Аз съм изключително благодарна! Срещнах професионализъм и топло, човешко отношение в труден за мен момент.

С твоя/ Ваша помощ  се отключи един процес  на себепознаване и осъзнаване. Осъзнах собствените си нужди и потребности, чието дългогодишно потискане беше довело до редица житейски разочарования.

Научих се да разпознавам доста по-богатата палитра от чувства. Да не отричам гнева си, а да го овладявам.

Научих се да разпознавам моите схеми на поведение, които ме водеха до все подобни неудовлетворяващи ме резултати.

Научих се да отстоявам себе си в личен и професионален план.

Дадох си сметка за собствената ми ценност като личност.

Тази осъзнатост ми помогна да оцелея и опазя достойнството си и ме поведе по път изпълнен с удовлетворение. Какво по-жизнеутвърждаващо?

Аз мога да съм само благодарна, толкова благодарна, че не съм сигурна дали някога ще намеря истински силните думи да го изразя.

Елена, благодаря!

И.К.
37 г., мениджър

Прочетете още

Д. Б.

Когато започнах консултациите с Елена Николова очаквах от нея да ми каже как да постъпя в много трудната за мен тогавашна ситуация. Дори се изненадах, когато ме попита дали съм готова да се променя.

Веднага си помислих че на мен всичко си ми е наред и нямам нищо за променяне. Другите бяха виновни за всичко. И ако трябва сега да разкажа за себе си преди и след консултациите, ще изглежда сякаш говоря за две различни личности.

Не винаги беше лесно, но определено това беше най доброто нещо, което някога съм правила за себе си. Само преди две години аз сякаш бях друг човек. Бях срината, тъжна и депресирана. Страхлива и неуверена, с нездравословна връзка и работа, която мразех. Не правех и не получавах това, което исках, а си мислех че правя това, което трябва. Но терапията промени мен и начина ми на мислене, а с това се промени и животът ми. Помогна ми да разбера коя съм, какво искам и как да го постигна.

Пътя сама го извървях, но консултациите с Елена ми показаха правилната посока.

Постигнах неща, които преди ми изглеждаха невъзможни и смятах че не заслужавам. Към днешна дата имам връзката точно такава, каквато си я представях и съм на път да създам работата, която толкова време търсех и обичам.

Приемам трудностите като предизвикателство, не се страхувам и се радвам да уча нови неща и да вървя напред. Животът стана интересен и пълен с възможности.

Сега очаквам с нетърпение всяка следваща среща, за да получа подкрепата, разбирането и отговорите на много въпроси.

Благодаря от сърце на Ели за търпението, подкрепата и любовта, която получих.

Д.Б.

Прочетете още

П.Ж. 48 г., програмист

Искам да изкажа възхищението си от работата ми с Елена Николова и методите ѝ. Многото психологически книги, които съм прочел по тематиката, ми дадоха насоки в живота но не и успокоение и разбиране на проблемите ми (а те не са малко). Курсовете на Норбеков и Фондация „Същност” имаха голям ефект, но краткотраен.

Единствено комбинацията от дълбинния анализ заедно с голям избор от практически упражнения извади неочаквани мои проблеми (което за мен беше и като игра и забавление) и успя да ми даде надежда и вяра за бъдещето.

Няма по-интересно приключение от това да изследваш себе си, въпреки неудобството да разкриваш най-дълбоките си тайни, за които не искаш никой да узнае (а това всъщност понякога е и приятно, защото се чувстваш жив).

Сега гледам на света с други очи и въпреки че предишният живот, нагласи и инерция ще останат завинаги в мен, сега мога да живея с тях и да гледам напред.

Благодарности, Елена е супер!

П.Ж.
48 г., програмист

Прочетете още